Jarmuż

Prosto ze starożytnego Rzymu na nasze stoły!

Pierwsze wzmianki o uprawach jarmużu sięgają aż 2200 lat wstecz.
To Rzymianie docenili jego smak i właściwości. Wytwarzano z niego wtedy dziesiątki leków na różne schorzenia. Co ciekawe w czasach średniowiecza jarmuż był jednym z najważniejszych pokarmów. Może i u nas teraz zyska taką popularność.

W Polsce znany jest już od dawna, ale niedoceniony i wykorzystywano go głównie jako ozdoba potraw na stoły. Później popadł w zapomnienie i dopiero od kilku lat znów podbija podniebienia Polaków, moje również. 

Jarmuż można wykorzystać na wiele sposobów, jeść na surowo w sałatkach i koktajlach, smażyć, piec czy dusić.
Dzięki temu uzupełnienie nim diety jest proste i jeśli chcesz wzmocnić swój organizm, to jest to świetny produkt.
Jarmuż jest warzywem naprawdę uniwersalnym!

Czy i Tobie skradł już serce? Do jakich dań najczęściej go używasz?

0 Comments
Previous Post
Next Post